Koreografkinja Senka Baruška u Splitu

Gostovanje koreografkinje Senke Baruške u Splitu

U nedjelju, 07. listopada 2012. godine, na splitskoj Rivi u 17,00 sati međunarodno priznata plesna umjetnica Senka Baruška održala je happening ''Ubojstvo umjetnika'' kako bi pokazala na katastrofalan odnos politike i potrošačkog društva prema umjetniku i umjetnosti.

U ponedjeljak, 08. listopada, gostovala je u Nadbiskupskom sjemeništu na tribini ''Suvremeni ples i duhovnost''. Tom prilikom se Senka splitskoj publici predstavila koreografijom iz predstave ''Sedam'' i performansom ''Hvala ti'' nakon čega je govorila o odnosu suvremenog plesa i duhovnosti koju već dugi niz godina u svojim projektima propitkuje na razne načine. 

Senka Baruška se, za one koji ne znaju, preko 25 godina bavi suvremenim plesom. Suvremene plesne tehnike, jazz dance i balet studirala je na Lewisham collegeu u Londonu i Theatreschoolu u Amsterdamu. Surađivala je sa Centrom Assisi u Kaliforniji (SAD), te nizom slovenskih, talijanskih, britanskih i nizozemskih umjetnika. Također je surađivala sa nizom priznatih plesnih grupa i kompanija poput Vincent Caccialano (NL/SAD), Accrorap (FR), Nature dance group (Austrija), Plesnim forumom Celje iz Slovenije, talijanskom grupom Ornella Dagostino i dr. Nastupala je na brojnim europskim festivalima, osvojila niz nagrada. Članica je strukovnog udruženja plesnih umjetnika i jedna od svega osam profesionalnih koreografa u Hrvatskoj.