Kazališni spektakl OPSADA 1715

Povodom 300. godišnjice Sinjske alke na programu Dana Alke i Velike Gospe

Kazališni spektakl ‘‘Opsada Sinja 1715’’

U okviru obilježavanja 300. obljetnice Alke i Velike Gospe, u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, Dramskog studija Ilirik iz Splita i Kulturne udruge ''Marko Marulić'', u Sinju će se 13. kolovoza 2015. održati kazališni spektakl ''Opsada 1715''. Na autentičnim lokacijama Staroga grada i sinjske varoši, pod okriljem kolovoške noći, već nekoliko godina uprizoruju se događaji koji su prethodili slavnoj pobjedi nad Osmanlijama 15. kolovoza 1715. godine.Prema scenarijskom predlošku prof. Velimira Borkovića, predstava počinje najavom dolaska preko 40 000 osmanlijskih vojnika iz Bosne preko Prologa na Kamešnici krajem srpnja 1715. godine. Predvođeni Mehmed pašom Ćelićem htjeli su pokoriti puk u dolini Cetine, a posebno dobiti prevlast nad Sinjem. No, Sinjani na čelu s don Ivanom Grčićem nisu prihvatili ultimatum već su se (njih 700) pripremili na obranu, najprije s Kamička, a potom se povukli na tvrđavu Grad.

 

Bezuspješna opsada goleme neprijateljske vojske po obližnjim brdima i pod zidinama Sinja trajala je sedam dana. Branitelji su pružali snažan otpor, moleći se Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Osmanlije su napokon poražene zauvijek te su u osvit 15. kolovoza napustili Sinj i Cetinski kraj. Dramu koja svjedoči o slavnoj obrani Sinjana od najezde Osmanlija pod zagovorom Blažene Djevice Marije 1715. godine izvesti će glumci Sinjskog pučkog kazališta u režiji Rade Perkovića. Još od njene praizvedbe 2006. godine u sklopu manifestacije Dani Alke i Velike Gospe, ”Opsada 1715” se izvodi na dvije lokacije, prvi čin na Pjaci, a drugi na staroj tvrđavi Grad. Ove godine zamišljeno je da se prvi čin izvede na Pjaci, s početkom u 20,30 sati, a drugi u Alkarskim dvorima s početkom u 21,30. I ove godine, organizatori su predvidjeli preko 30-ak sudionika, od članova Sinjskog pučkog kazališta, HGSS-a, Udruge za očuvanje kulturne baštine cetinskog kraja, KUD-a Sinj, konjanika klubova ”Alkar” i ”Sokol”, dobošara Gradske glazbe Sinj i dr.

O sinjskoj obrani te slavne 1715. godine fra Andrija Kačić Miošić je u svojem ”Razgovoru ugodnomu naroda slovinskoga” posvetio čak tri pjesme. Međutim, od tada pa sve do današnjih dana u hrvatskoj književnosti o slavnoj sinjskoj bitci pod zagovorom Bogorodice nismo imali značajnijih dramskih djela. Stoga je ovo kazališno djelo postalo jedinstveno i prepoznatljivo kako u očuvanju kulturne baštine cetinske krajine, tako i u promicanju kršćanske kulture i pučkog kazališta, a o čemu svjedoči sve veći broj posjetitelja i turista koji dolaze u Sinj na predstavu.